De Kroatische regering heeft gezegd dat ze het 'homohuwelijk'* binnen twee weken willen invoeren. Ondanks de trieste uitkomst van het referendum dit weekend, waarbij 66% van de stemmers tegen de openstelling van het huwelijk stemden. Premier Zoran Milanovic is een voorstander van het 'homohuwelijk'. 'Dit was het laatste referendum waarbij de meerderheid de rechten van een minderheid mag inperken', zei hij tegen Balkan Insight.

Volgens de teleurgestelde premier was deze volksraadpleging slechts een opzet voor meer referenda die de rechten van de Servische gemeenschap gaan inperken. 'Ik denk niet dat het ons beter, slimmer of mooier heeft gemaakt.' Van de 21 kiesdistricten van het land wilden er maar twee geen referendum. 

De regering werkt nu aan een wet die alle stellen, ongeacht seksuele voorkeur, exact dezelfde rechten geeft. Volgens de premier is die wet binnen twee weken klaar. De strijd voor gelijke rechten begon in augustus, toen de Kroatische overheid liet weten dat zij homostellen wilden erkennen door een 'levenslang partnerschap'. Dat is vergelijkbaar met een geregistreerd partnerschap. 

Bron: Gay Star News

* openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht