Een groep activisten van organisatie Queer Nation hielden een demonstratie bij het Barnard College in New York, waar Weir afgelopen maandag een speech gaf. Weir, die zelf homoseksueel is, liet in oktober weten dat hij zou stoppen met kunstschaatsen maar dat hij bij de Olympische Winterspelen aanwezig zal zijn als commentator. 

'NBC (omroep) heeft de openlijk homoseksuele kunstschaatser Johnny Weir en Thomas Roberts, de openlijk homoseksuele MSNBC nieuwslezer, publiekelijk uitspraken laten doen waarin zij de suggestie wekken dat de Russische LHBT's niet lijden onder de antihomowet', legt Duncan Osborne van Queer Nation uit.

Weir herhaalde tijdens zijn speech op het Barnard College in New York zijn argumenten tegen het boycotten van de Winterspelen. Daarnaast sprak hij zijn ongenoegen uit over de boycott van Russische wodka in sommige gay bars, door het een voorbeeld van 'wodka dumpen die gemaakt is in Litouwen' te noemen. Ook noemde Weir de demonstranten tijdens zijn speech 'idioten'.

'Ik steun de atleten die naar Sotsji gaan. Ik steun de Olympische Spelen', zei Weir. 'Als ik de idioten die wodka op de straat dumpen zie... Er zijn atleten die jaren van hun leven en duizenden dollars hebben opgegeven zodat ze naar de Spelen kunnen. Het moment dat ik het woord boycott alleen al hoorde, werd ik bijna anti-Amerikaans als reactie op de anti-Rusland houding. Poetin boos maken, is voor mij niet genoeg geen team naar de Spelen te sturen. We geloven er sterk in dat onze aanwezigheid steun biedt, of dat nou naïef is of niet.'

Weir bood achteraf wel zijn excuses aan. Met name voor het bagatelliseren van de antihomowet, door het een 'geen-anale-seks-voor-een-kinderbibliotheek-situatie' te noemen. 'Het spijt me, het was niet mijn bedoeling iemand in deze ruimte te beledigen, soms maak ik foute vergelijkingen, dus bedankt voor het doorgeven', zei Weir. 'Ik heb nog nooit een slechte ervaring in Rusland gehad. Ik ben nog nooit fag of queer genoemd of in elkaar geslagen. Ik heb geluk dat ik alleen de mooie kant zie. Ik heb alleen de gouden kant van de Russische realiteit gezien. Ik kies ervoor Rusland met een arrogante, egoïstische manier te bekijken, daardoor zie ik alleen de mooie kant', aldus de kunstschaatser.

Bron: Pink News