Het nieuws werd naar buiten gebracht door een blog op de website van PvdA Amsterdam. Zij schreven over de strijd van de twee mannen over de erkenning van hun kind. Op basis van erkenning van het kind, kan ouderlijk gezag aangevraagd worden. Dat kan nu niet, waardoor het een juridische kwestie wordt.

Het vreemde aan de hele situatie is dat het Stadsdeel Noord de mannen bij hun eerste kind wel erkenning heeft gegeven. Staatssecretaris Teeven heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat mannen die met elkaar getrouwd zijn een kind wel mogen erkennen. Echter, de wet verplicht de burgelijke stand niet om hieraan mee te werken, waardoor een aantal ambtenaren van de gemeente Amsterdam hier niet aan meewerkt.

PvdA schrijft in hun blog: 'Met de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor stellen van hetzelfde geslacht is niet in deze situatie voorzien. Vandaar dat Staatssecretaris Teeven de wet gaat aanpassen. Vooruitlopend op deze wetswijziging in juli 2014 hebben ambtenaren van de burgerlijke stand nu al de mogelijkheid om wél over te gaan tot erkenning. Dat scheelt weer een gang naar de rechter en een vervelende afwijzing bij het gemeenteloket.'

Stadsdeel Noord laat in een reactie weten dat ook gehuwde heterostellen tegen deze problemen kunnen aanlopen, als het om een kind van een draagmoeder gaat. 'De nieuwe wetgeving per 1 april 2014, geldt alleen voor lesbische stellen en moet praktisch nog worden ingevuld. Andere stellen blijven aangewezen op een (adoptie)procedure via de rechtbank', laat een medewerker van het Stadsdeel weten op Dichtbij.nl. 

'De PvdA Amsterdam vindt het van belang dat de Gemeente Amsterdam zo snel mogelijk regelt dat alle ambtenaren in alle stadsdelen meewerken aan het toestaan van erkenning', schrijft PvdA op hun website.

Bron: Dichtbij.nl