De vrijstelling wordt in deze periode verhoogd naar € 100.000,-. Hierbij geldt wel de voorwaarde dat de schenking gedaan is in verband met de eigen woning. De schenking kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld de aankoop van een woning, maar ook voor renovatie of een verbouwing ervan. Voor de ontvanger van de schenking moet het gaan om de woning die zijn/haar hoofdverblijf is.

Voor 1 oktober 2013 gold als voorwaarde dat de schenking moest zijn gedaan aan een kind tussen 18 en 40 jaar. Als de schenking wordt gedaan voor de eigen woning, dan geldt deze voorwaarde tot 1 januari 2015 niet meer. Er worden tot die datum geen eisen gesteld aan de ontvanger van de schenking. Dit kunnen dus ook kleinkinderen, ouders of vrienden zijn.

Praktische tips

  • Gebruik een ontvangen schenking die bedoeld is voor je eigen woning niet voor iets anders. Als je dit wel doet, moet je namelijk alsnog schenkbelasting betalen.
  • Naast de aankoop of renovatie is de verhoogde vrijstelling ook van toepassing indien je de schenking gebruikt om je hypotheekschuld af te lossen. Vaak brengen banken bij een vervroegde aflossing een boete in rekening, de zogenaamd boeterente. De laatste tijd hebben banken hun beleid met betrekking tot boeterente vanwege de verhoogde schenkingsvrijstelling aangepast. Informeer dus goed bij je bank of je bij aflossing te maken krijgt met boeterente of niet.
  • Wil je gebruik maken van de verhoogde vrijstelling? Dan zal je hier een beroep op moeten doen. Dit is mogelijk op de aangifte voor de schenkbelasting.

Voor meer advies kun je je vragen stellen via het serviceprofiel van GayFinanz. Een expert zal dan direct jouw vragen beantwoorden.