Eerder werd het verbod op homoseksuele relaties door een lagere rechtbank nietig verklaard. Het hooggerechtshof in New Delhi bepaalde dat 'Section 377', zoals de wet heet, nog steeds van kracht is ondanks dat het wetsartikel 148 jaar oud is. In Section 377 staat dat een homoseksuele relatie een 'tegennatuurlijk delict' is dat met 10 jaar cel kan worden gestraft.

Minister van Justitie Kapil Sibal stelt dat relaties tussen volwassenen wat hem betreft niet verboden mogen zijn, meldde The Times of India donderdag. Ook Sonia Gandhi, leider van de regerende Congrespartij, liet weten teleurgesteld te zijn over het vonnis. Ze riep het parlement op de 'constitutionele garanties op leven en vrijheid voor alle burgers' overeind te houden. 

De uitspraak van het hooggerechtshof leidde ook in het buitenland tot ophef. Nederlandse organisatie COC sprak van een 'zwarte dag voor miljoenen homoseksuele, biseksuelen en transgenders in een van de grootste landen van de wereld.' VN-commissaris voor de Mensenrechten Navi Pillay noemde het een 'significante stap achteruit' en vindt het verbod op homoseksuele relaties een schending van het internationaal recht.

Veel conservatieve organisaties in India zijn verheugd met het verbod. Het hof redeneerde dat het aan het parlement is om wetten te veranderen, niet aan de rechter. Of het verbod zal worden gehandhaaft is nog maar de vraag, gezien de regering het niet eens lijkt te zijn met de uitspraak van het hof.

Bron: AD