'Welk nummer ga je zingen? Nummer 39 met rijst?', vroeg Gordon aan Holland's Got Talent kandidaat Xiao Wang. Na deze toespeling op Chinese afhaalrestaurants maakte Gordon nog een grap en beschreef het optreden van Wang als een 'sulplise'. Gordon werd tijdens de uitzending al terechtgewezen door een medejurylid maar na de uitzending viel de rest van Nederland over hem heen. Er ontstond een nationale discussie over de grappen.

In een verklaring bood RTL enigszins excuses aan door te zeggen dat het niet Gordons bedoeling was om te kwetsen, maar excuses van het jurylid kwamen er niet. De restaurants hopen dat Gordon door zijn acties alsnog excuses zal maken.

De actie is tot stand gekomen met hulp van drie Chinese jongerenorganisaties in samenwerking met de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers. De initiatiefnemers willen met deze 'actie met een knipoog' laten zien dat Chinezen ook wel tegen een grapje kunnen, maar dan wel een grapje waar beide partijen om kunnen lachen.

De restaurants die meedoen zijn vanaf vanavond op de website, nummer39metrijst.nl, te vinden. Een van de restaurants is overigens een Haags restaurant met een Michelinster. Normaal gesproken zijn de gerechten niet genummerd, maar speciaal voor de actie is er een nummer 39 op de kaart gezet. Wie bestelt krijgt een eend, zonder rijst, maar met een paar goede amuses, laat een woordvoerder weten.

Bron: NOS