De Russische dirigent Valery Gergiev is een vriend van de Russische president Vladimir Poetin. Hij zou de Russische antihomowet verdedigd hebben en beweerde dat homoseksualiteit en kindermisbruik hetzelfde zijn. De gemeente Rotterdam gaat nu onderzoeken of dat gevolgen moet hebben voor het naar de dirigent vernoemde festival. Dat kreeg dit jaar ruim 250.000 euro subsidie. Gergiev was van 1995 tot 2008 chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

In 2015 gaat de dirigent aan de slag bij de Bayerische Staatsoper in München, Duitsland. Ook daar is hij onder vuur komen te liggen. De intendant van het gezelschap, Nikolaus Bachler, nam al eerder openlijk afstand van de dirigent omdat een homorechtenorganisatie een protest aankondigde tegen zijn komst. 'Ik vind dat waarachtigheid en humaniteit de fundamenten zijn van de kunst. Het spreekt daarom vanzelf dat men alleen al uit eigenbelang als kunstenaar niet kan zwijgen bij onmenselijkheid en schending van de mensenrechten', aldus Bachler. 

Begin oktober werd een concert in New York onderbroken door organisatie Queer Nation. De aanleiding was een interview waarin Gergiev zei dat de antihomowet in Rusland bedoeld is om de bevolking te beschermen tegen pedofilie. 

De PvdA in Rotterdam vindt dat het Gergiev Festival niet langer de naam van de dirigent kan dragen, als hij werkelijk zulke uitspraken heeft gedaan. 

Bron: NOS