Het blad heeft een foto van paus Franciscus op de cover van het blad staan, met een NOH8 campagne tattoo op zijn wang. Daarbij staat de tekst 'Als iemand homoseksueel is en de Heer zoekt met goede wil, wie ben ik dan om te oordelen'. Uitspraken als deze staan lijnrecht tegenover de anti-homo houding van zijn voorganger paus Benedictus XVI. Die beschreef homoseksualiteit in zijn tijd als paus als 'wezenlijk kwaad'. 

De criterea waarop het tijdschrift de genomineerden voor Persoon van het Jaar was het zoeken naar 'de meest invloedrijke persoon van 2013 op de levens van LHBT's'. The Advocate wijst er op dat Franciscus de leider van 1,2 miljard katholieken van over de hele wereld is en dat de impact van zijn woorden en daden niet onderschat mag worden. 

De paus heeft meerdere malen laten zien dat hij, in tegenstelling tot zijn voorgangers, geen anti-homo houding heeft. In een interview met een Amerikaans tijdschrift zei hij: 'Iemand vroeg mee ooit, op een provocerende manier, of ik homoseksualiteit goedkeur. Ik reageerde met een andere vraag: 'Vertel me: als God naar een homoseksuele persoon kijkt, steunt hij het bestaan van deze persoon dan met liefde, of keurt hij hem af?' We moeten altijd naar de persoon kijken.'

Edie Windsor, de aanklager in de rechtszaak die uiteindelijk leidde tot het opschorten van de Defense of Marriage Act in de VS, was ook genomineerd voor de Advocate Persoon van het Jaar. Ze was ook genomineerd voor Persoon van het Jaar van het prestigieuze Time Magazine. Ook daar werd uiteindelijk voor paus Franciscus gekozen.

Bron: Gay Star News