Maandag was het nog niet helemaal duidelijk hoe de stemming in de Eerste Kamer zou verlopen. De VVD maakte zich in de Tweede Kamer hard voor de wet, maar wat de partij in de Eerste Kamer zou doen was nog niet bekend. Gelukkig stemden zij met de wet in. 

Transgender Netwerk Nederland (TNN) is verheugd met de nieuwe wet. 'Transgenders in Nederland kunnen dankzij deze nieuwe wet stukken vrijer door het leven. Veel vernederende momenten gaan hiermee tot het verleden behoren', zegt voorzitter van TNN Carolien van de Lagemaat. Ze doelt op situaties in bijvoorbeeld het openbaar vervoer, in de wachtkamer van de dokter of bij het aanvragen van een uitkering. Daarbij wordt door legitimatiepraktijken en registratie van geslacht het leven van transgenders bemoeilijkt. De discriminatie waar transgenders vaak slachtoffer van worden houdt door de nieuwe wet, hopelijk, op te bestaan.

De organisatie TNN strijdt al sinds de oprichting voor deze wet. Deze week kwam eindelijk, na vijf jaar, de verlossing. 'Dit gaan we vieren', vertelt Van de Lagemaat. 'Maar laat het vooral een feest zijn voora alle transgenders die hier jaren op hebben zitten wachten!' 

Staatssecretaris Teeven gaat de wet over drie jaar evalueren. Zo stelde hij de senatoren gerust die twijfels hadden over de leeftijdsgrens van 16 jaar. Dit aspect zal bijzondere aandacht krijgen bij de evaluatie.