Er is veel kritiek op Rusland voor het schenden van de mensenrechten en de discriminatie van homoseksuelen. Di Rupo is zelf homoseksueel, maar volgens de Vlaamse media is hij niet afwezig vanwege een boycot. 'Het was niet voorzien in de agenda', zegt een woordvoerder van de premier.

Ook de Vlaamse minister-president Kris Peeters zal niet naar de Spelen in Sotsji gaan. 'Ik was sowieso niet van plan te gaan', zegt hij tegen een Belgische krant.

Ook de Franse president Francois Hollande en de Duitse president Joachim Gauck gaan niet naar de Spelen. Veel Nederlanders willen ook dat wij geen afgevaardigden naar de Spelen sturen, maar minister Frans Timmermans staat daar nog sceptisch tegenover. 'Ik vind het belangrijker om met de Russen in gesprek te blijven. Dat heeft ook wat opgeleverd, want nu zijn er mogelijkheden om te protesteren. Wegblijven uit Sotsji zal niet helpen om Rusland op een beter pad te krijgen.'

Dinsdag kondigde de Russische regering aan dat supporters die bij de Spelen hun favoriete sporter willen aanmoedigen met een spandoek, een officiële Russische vertaling van de tekst bij zich moeten hebben. NOC*NSF zegt niet op de hoogte te zijn van deze maatregel.

Spandoeken in andere talen mogen allleen naar binnen met een vertaling van de tekst. Die moet officieel zijn goedgekeurd door een notaris of de lokale organisatie van het evenement en moet worden getoont bij de ingang van het stadion. Verder mag supportersmateriaal niet politiek, extremistisch, provocatief of commercieel zijn. Ook beledigingen, schuttingtaal of ongepaste afbeeldingen zijn niet toegestaan,  net als nazisymbolen of extremistische symoliek.

De regeling gaat 20 januari in, twee weken voor de Spelen beginnen. De regeling geldt voor alle sportevenementen die in Rusland worden georganiseerd. Wie zich er niet aan houdt kan niet naar binnen of wordt van de tribune geplukt.

Bron: Nu.nl