Een opvallende beslissing van de president, aangezien de aangescherpte Russische wetgeving 'homopropaganda' onder minderjarigen verbiedt. Billie Jean King is openlijk lesbisch en is een bekende homorechtenactivist. Ze zal deel uitmaken van de afvaardiging bij de openingsceremonie op 7 februari in Sotsji.

Het is ook de eerste keer sinds de Zomerspelen in Sydney in 2000 dat de Amerikaanse president, de first lady en de vicepresident niet aanwezig zijn bij de Olympische Spelen. Het Witte Huis maakte in een statement bekend dat de president het zelf te druk heeft, maar dat de delegatie blijk geeft van de diversiteit die binnen de Verenigde Staten heerst. Naast Billie Jean King zijn ook onder andere de Amerikaanse ambassadeur in Rusland, Michael McFaul, en Obama's adviseur, Rob Nabors, deel van de delegatie. 

Een aantal regeringsleiders hebben aangekondigd niet aanwezig te zijn bij de Spelen. De Franse president Hollande, de Duitse president Gauck en de Belgische premier Di Rupo zullen niet naar Rusland afreizen. Wie Nederland gaat sturen is niet bekend, maar minister Timmermans liet weten dat hij niets voelt voor een boycot. 

Bron: AD