Voorzitter Tanja Ineke noemt het een 'afschuwelijke wet die mensen straft om wie ze liefhebben.' 'Dat deze wet juist in kersttijd wordt aangenomen, is extra bitter. Het zou nu moeten gaan over liefde en mededogen in plaats van afwijzing.'

Het COC sprak vandaag uitgebreid met vertegenwoordigers van Oegandese LHBT-bewegingen. Die waarschuwden al voor een confrontatie en verwachten meer van spoedige gesprekken tussen buitenlandse regeringen en de Oegandese president Museveni. Museveni moet nog tekenen voor de wet in werking kan treden. 

Het COC dringt aan op gesprekken tussen minister Timmermans en de Oegandese autoriteiten. Ook vindt het COC dat EU-buitenlandvertegenwoordiger Catherine Ashton in gesprek moet gaan met Museveni. De gesprekken moeten gericht zijn op het voorkomen dat de wet in werking treedt, maar niet op een confrontatie met de autoriteiten.

Door de nieuwe wet wordt homoseksualiteit nog meer gecriminaliseerd. Zelfs een moeder die haar kind niet aangeeft als ze weet van zijn homoseksualiteit kan een gevangenisstraf krijgen. Het voorstel om homoseksuele handelingen te bestraffen met de doodstraf wordt niet ingesteld. 

Ook in Nigeria is deze week een antihomowet aangenomen. De Nigeriaanse wet is een doodsteek voor de lokale LHBT-beweging, vindt het COC. De wet verbiedt onder andere elke ondersteuning van LHBT's, publieke zichtbaarheid van homoseksuele relaties en het pleiten voor 'homohuwelijken.' Ook deze wet moet nog door de president, Goodluck Jonathan, getekend worden. 

Het COC zoekt op het moment contact met de Nigeriaanse LHBT-beweging over de meest wenselijke strategie richting de Nigeriaanse regering. 

Wil jij een steentje bijdragen aan het ondersteunen van Oegandese LHBT's in nood? Het Pride fonds van Amnesty International kan snel en flexibel veiligheidsmaatregelen steunen ter plaatse (was de brede beweging en dus niet alleen individuen ten goede komt). Ga voor meer informatie en het doen van een gift naar: www.amnesty.nl/pridefonds.