De rechter maakte zijn vonnis kenbaar met een document van 53 pagina's. Daarin staat dat de staat Utah niet kan aantonen dat het 'homohuweijk' nadelige gevolgen kan hebben voor de positie van de hetero's die willen trouwen. Rechter J. Shelby is van mening dat de naar voren gebrachte angsten en speculaties ongegrond zijn. Ze vormen niet genoeg reden om homoseksuelen uit te sluiten van het huwelijk.

De advocaten die de staat representeerden zeiden dat Utah met het verbod 'verantwoordelijke voortplanting' en 'de optimale vorm van opvoeding van kinderen' wil promoten. De staat heeft al laten weten de beslissing aan te zullen vechten. 

Drie homostellen hadden de rechtszaak aangespannen tegen Utah. Er lopen op het moment in verschillende staten vergelijkbare processen. In Utah werd de zaak nauwlettend in de gaten gehouden omdat de staat erg gelovig is. De staat is de thuisbasis van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (Mormonen) en heeft zich altijd krachtig verzet tegen openstelling van het huwelijk voor homokoppels. Na de beslissing van de rechter zijn er al enkele koppels in het huwelijk getreden.

Bron: AD

* openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht