Afgelopen week werd in zowel Oeganda als Nigeria een zeer strenge antihomowet aangenomen. Volgens website Gay Star News is er sprake van een bewuste actie. De Oegandese wet stelt 'promotie' van homoseksualiteit strafbaar. Ook loopt iemand die een homoseksueel kent en deze persoon niet aangeeft bij de politie, kans op een gevangenisstraf. Het was in Oeganda al mogelijk een celstraf van zeven jaar te krijgen voor 'tegennatuurlijke handelingen'. 

In Nigeria staat op het 'homohuwelijk' vanaf nu een celstraf van vijf jaar. Ook gasten op de eventuele bruiloft kunnen hetzelfde aantal jaar in de nok belanden. Daarnaast lopen alle betrokkenen of bondgenoten van LHBT-organisaties, homoclubs en gemeenschappen nu kans op een gevangenisstraf. Hetzelfde geldt voor mensenrechtenactivisten. Op Seksueel contact met iemand van hetzelfde geslacht staat sinds vorige week een celstraf die kan oplopen tot veertien jaar.

Website Gay Star News schrijft dat de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan en de Oegandese president Yoweri Museveni elkaar eerder in Nigeria ontmoet zouden hebben tijdens een evenement over educatie begin december. Museveni deed toen beroep op de Nigeriaanse president om de 'Afrikaanse cultuur te beschermen'. 'Ik wil dat Nigeria me hierin steunt en ik vraag me af waarom het Westen zich geen zorgen maakt over de ontwikkeling van mijn land. Ze maken zich alleen maar druk over homoseksuelen.' Twee weken na deze uitspraak werden in beiden landen de anti-homowetten aangenomen.

Bron: Gay Star News

Wil jij een steentje bijdragen aan het ondersteunen van Oegandese LHBT's in nood? Het Pride fonds van Amnesty International kan snel en flexibel veiligheidsmaatregelen steunen ter plaatse (was de brede beweging en dus niet alleen individuen ten goede komt). Ga voor meer informatie en het doen van een gift naar: www.amnesty.nl/pridefonds.