De leerlingen van de Eastside Catholic High School in Sammamish, Washington, bezetten nu al enkele dagen hun schoolgebouw en weigeren deel te nemen aan lessen. Aanleiding voor de protestactie is het ontslag van de populaire onderdirecteur Mark Zmuda. Zmuda werd door het bestuur van de school gedwongen ontslag te nemen. De onderdirecteur trouwde in juni met zijn partner. In Washington is het legaal voor homoseksuelen om in het huwelijk te treden, maar het privéleven van Zmuda botste blijkbaar met het Aartsbisdom van Seattle, dat toezicht houdt op de school. 

Volgens woordvoerder van de school Mike Patterson heeft Zmuda door zijn huwelijk de leer van de kerk geschonden. In zijn contract staat dat hij die leer moet volgen. Patterson: 'Hij [Zmuda] begreep dat hij niet langer werkzaam kan zijn binnen de school vanwege zijn huidige situatie'.

Waar het schoolbestuur geen rekening mee hield is de populariteit van Zmuda onder de leerlingen van de school. Zodra leerlingen hoorden van zijn ontslag, ontstond er massaal protest. Leerlingen weigerden naar lessen te gaan en scholieren van andere scholen in de omgeving hebben zich inmiddels uit solidariteit bij de demonstranten gevoegd. Een petitie op website Change.org, die de landelijke vereniging van bisschoppen oproept het standpunt van de kerk tegen het homohuwelijk terug te draaien, heeft in minder dan 24 uur meer dan 10.000 handtekeningen verzameld. 

Het nieuws heeft ook verschillende oud-studenten bereikt. Een aantal voormalig scholieren van de school heeft gedreigd de school niet langer financiele steun te bieden. Inmiddels heeft Zmuda zelf gereageerd op de situatie. Hij legt in zijn statement uit dat zijn privéleven slechts een klein deel is van wie hij is. 'Ik ben allereerst een leraar en bewindvoerder. En ik doe mijn best een leraar te zijn voor jullie allemaal. En ik hoop dat, ongeacht wat er met mij en de school gebeurt, jullie allemaal een carrière nastreven en hard werken, de liefde van jullie leven vinden en hopelijk ook ooit zullen trouwen', schrijft Zmuda.

De leerlingen van de school houden elkaar via social media op de hoogte van de protesten. Wat er nu met Zmuda en de school gaat gebeuren is niet duidelijk. Als het aan de scholieren ligt gaan de protesten in ieder geval nog even door.

Bron: Gawker