Alan Turing was ten tijde van de Tweede Wereldoorlog verantwoordelijk voor het kraken van de zogeheten enigmacode. Daardoor kon de interne communicatie van de nazi's worden ontcijferd. Dit heeft waarschijnlijk duizenden levens gered en er wordt gespeculeerd dat door Turings toedoen de Tweede Wereldoorlog eerder eindigde dan verwacht. 

Door de jaren heen betekende Turing veel voor de wetenschap. Toen de oorlog eindigde programmeerde hij een aantal van de eerste computers. Hij maakte ook een van de allereerste schaakspellen.

Turing was openlijk homoseksueel en maakte geen geheim van zijn seksualiteit. In 1952 werd hij veroordeeld omdat hij een relatie had met een man. Hij verloor zijn baan en moest chemische castratie ondergaan. Hij pleegde twee jaar later, op 41-jarige leeftijd, zelfmoord.

Al jaren is geprobeerd ervoor te zorgen dat Turing postuum gratie verleend zou worden, waaronder door gerenommeerde wetenschapper Steven Hawking. In 2009 bood toenmalig premier Gordon Brown excuses aan voor de behandeling van Turing, maar formele gratie was er nog niet. Nu, bijna een halve eeuw na zijn dood, is de veroordeling ongedaan gemaakt door koningin Elisabeth. 

Bron: RTL Nieuws