Branson wil dat bedrijven en toeristen Oeganda boycotten, tot de antihomowet wordt opgeheven. 'Ik ben vaak het hof gemaakt door mensen uit Oeganda en mensen van de overheid om zaken te doen met het land', schrijft de zakenman op zijn website onder het kopje 'Let people love whoever they want'. 'Ik heb het serieus overwogen. Echter, de vreselijke heksenjacht op de homoseksuele gemeenschap en de levenslange gevangenisstraffen betekenen dat het tegen mijn geweten ingaat om het land te ondersteunen.'

Sir Richard Branson roept andere bedrijven wereldwijd op om zijn voorbeeld te volgen. 'Oeganda moet deze wet heroverwegen of ze zullen verbannen worden door bedrijven en toeristen wereldwijd.' 

Homoseksualiteit was al verboden in Oeganda, maar door de nieuwe wet zullen de straffen nog strenger worden. In het oorspronkelijke voorstel stond op bepaalde vormen van homoseksualiteit zelfs de doodstraf, maar die is inmiddels vervangen door een gevangenisstraf. Ook mensen die iemand kennen die homoseksueel is en die persoon niet aangeven kunnen in de cel belanden.

Het wetsvoorstel ligt al sinds 2009 onder vuur. De Amerikaanse president Barack Obama sprak er zijn afschuw over uit. Ook donoren dreigden hun steun in te trekken.

Bron: Volkskrant

Wil jij een steentje bijdragen aan het ondersteunen van Oegandese LHBT's in nood? Het Pride fonds van Amnesty International kan snel en flexibel veiligheidsmaatregelen steunen ter plaatse (was de brede beweging en dus niet alleen individuen ten goede komt). Ga voor meer informatie en het doen van een gift naar: www.amnesty.nl/pridefonds.