Het slachtoffer betreft de 29-jarige Ssekasi John. Een chauffeur van een 'boda boda', een Oegandese motortaxi, weigerde hem naar huis te rijden omdat het gerucht ging dat hij homoseksueel zou zijn. De chauffeur en zijn collega's begonnen op de man in te slaan, met de dood tot gevolg. Er zijn beelden van de moord opgedoken op het internet.

De moord op John vindt plaats in een tijd dat Oeganda veel in het internationale nieuws is vanwege een omstreden anti-homowet die onlangs is aangenomen. De wet is nog niet in werking gesteld omdat de president, Yoweri Museveni, nog niet getekend heeft. 

In 2010 publiceerde een Oegandese krant meerdere keren foto's van mannen die homoseksueel zouden zijn. Op de voorpagina stond de kop: 'Hang ze op'. Korte tijd daarna werd een vooraanstaande homorechtenactivist wiens foto was getoond in de krant, met knuppels doodgeslagen.

Bron: Telegraaf

Wil jij een steentje bijdragen aan het ondersteunen van Oegandese LHBT's in nood? Het Pride fonds van Amnesty International kan snel en flexibel veiligheidsmaatregelen steunen ter plaatse (was de brede beweging en dus niet alleen individuen ten goede komt). Ga voor meer informatie en het doen van een gift naar: www.amnesty.nl/pridefonds.