Met meer dan 201 miljoen inwoners is Brazilië het meest verantwoordelijk voor de enorme stijging van het aantal mensen dat in landen woont waar het huwelijk is opengesteld voor homokoppels. In december werd in Rio De Janeiro het grootste 'massahomohuwelijk' ooit gehouden. Het land stelde in mei 2013 het huwelijk open voor paren van gelijk geslacht.

Sinds juni 2013 is de Amerikaanse wet DOMA (Defense of Marriage Act) officieel vernietigd, waardoor individuele staten zelf konden bepalen of zij het huwelijk willen openstellen. Inmiddels hebben 19 staten nu het 'homohuwelijk'. 

Tony Pitman, homorechtenactivist uit Australië, maakte een lijst met landen en hun populaties waar het huwelijk is opengesteld voor paren van gelijk geslacht. Hij analyseerde de data voor het eerst in juli 2013. Toen was het aantal mensen dat in landen met het 'homohuwelijk' woont ongeveer 607 miljoen. In december werden de landen bovenstaande landen aan de lijst toegevoegd, waardoor het aantal steeg naar 700 miljoen mensen. 

'Dat is een toename van 93 miljoen in maar zes maanden. Het is best bijzonder', vertelt Pitman in een statement. 'Het betekent ook dat openstelling van het huwelijk nu een realiteit is voor bijna tien procent van de wereldbevolking: nog een bijzonder cijfer!'

Tussen juli en december stelden Engeland en Wales en vijf Amerikaanse staten (New Jersey, Hawaii, Illinois, New Mexico en Utah) het huwelijk open voor paren van gelijk geslacht.

Bekijk hieronder de lijst.

Bron: Gay Star News

* openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht