Vorig jaar verbood Poetin voor de periode rond de Winterspelen alle demonstraties die geen verband houden met de Spelen. Mensenrechtenorganisaties uitten daarna felle kritiek op Poetin. Nu mogen er wel bijeenkomsten, demontraties, marsen en protesten worden gehouden op plekken die zijn aangewezen door het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken.

De locaties voor de protesten moeten in overleg met de lokale autoriteiten in Sotsji worden bepaald. Op de website van het Kremlin staat dat ambtenaren ook toestemming hebben een maximum aantal deelnemers aan een manifestatie toe te laten. 

De organisatoren en lokale verantwoordelijken hebben de opdracht gekregen een speciale zone in de stad aan te duiden waar manifestanten 'vrij' kunnen bijeenkomen en protesteren 'indien ze dat willen', verklaart Poetins woordvoerder aan Russisch persbureau Ria Novosti. De veiligheidsdienst heeft een amendement opgesteld om in overeenstemming te zijn met het Olympisch Charter, maar zodat de autoriteiten tegelijk ook potentiële protestacties goed kunnen beheren.

Het demonstratieverbod is dus opgeheven. Maar het is nog maar de vraag of de Russische autoriteiten oppositiegroepen en critici van de regering ruimte geven voor demonstraties. Verschillende homorechtenorganisaties hebben inmiddels laten weten dat zij willen demonstreren tegen de anti-homowet. 

Bron: De Morgen