In de Zwitserse krant Schweiz am Sonntag vertelt de voormalig gardist anoniem over zijn tijd bij de Zwitserse Garde. Hij zegt ruim 20 keer seksueel benaderd te zijn door geestelijken in het Vaticaan. De man vertelt hoe hij via mobiele telefoon werd opgeroepen naar de kamer van een hoge geestelijke in het centrum van het Vaticaan te komen. Het zou iemand zijn die vaak genoemd wordt in verband met het beweerde 'homonetwerk' en die logeerde in het pauselijk paleis, in de directe omgeving van de paus.

Volgens het voormalige lid van de Garde kwamen de avances vaak van bischoppen, priesters en paters. 'Ook van kardinalen heb ik seksvoorstellen gekregen'. Daarnaast zou men hebben geprobeerd hem dronken te voeren. De man werkte bij het Vaticaan in de periode dat Johannes Paulus II paus was dus tussen 1978 en 2005. Hij woont inmiddels weer in Zwitserland.

De Zwitserse krant zegt de beweringen van de voormalige gardist te hebben voorgelegd aan verschillende Vaticaankenners, maar er staat niet bij wie dat precies zijn. De Vaticaankenners vinden het verhaal van de gardist in ieder geval geloofwaardig, zo schrijft Schweiz am Sonntag. Vanuit de Zwitserse Garde zelf zou de man geen steun hebben gekregen toen hij een melding deed van de voorvallen. Men ging er vanuit dat hij de voorstellen verkeerd begrepen had.

De Zwitserse Garde reageert dan ook schouderophalend op de kwestie. 'Het op basis van geruchten gethematiseerde 'homoseksuele netwerk' vormt voor de pauselijke Zwitserse Garde geen probleem', liet woordvoerder Urs Breitenmosser weten. 

Bron: KN