De 43-jarige De Smet leerde begin oktober tijdens een strandvakantie in Sousse een Tunesische man kennen. 'Toen we intiem werden in de tuin van een verlaten hotel, stonden twee minuten later plots politieagenten rond ons. Ik werd in de boeien geslagen, maar hij niet. Ik ben er vrij zeker van dat die man voor de politie werkte', vertelt De Smet. 'Meer dan drie maanden heb ik op de grond gelegen. Geen bed. Geen matras. Ik werd er behandeld als een beest.'

De Smet werd oorspronkelijk veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Zijn vrienden en familie wisten aanvankelijk niet eens dat hij in een Tunesische cel zat. Pas toen collega's in de Gentse gevangenis het vreemd vonden dat de cipier niet kwam opdagen, werd duidelijk dat hij Tunesië nooit had verlaten.

Zijn familie nam uiteindelijk een goede advocaat in arm, en zorgden dat zijn straf werd veranderd in zes maanden. 'Omdat ik al meer dan de helft van mijn straf had uitgezeten, mocht ik de gevangenis daags voor de jaarwisseling verlaten. Geen dag te vroeg, want ik ging er mentaal kapot', aldus De Smet.

Bron: AD