De afgelopen weken was het 'homohuwelijk' even legaal in Utah, Verenigde Staten. Het verbod op het huwelijk werd door rechter Robert Shelby stopgezet, omdat het volgens hem in strijd is met de grondwet. Daardoor konden homostellen trouwen. De staat ging in hoger beroep tegen de uitspraak, maar van Shelby mochten de huwelijksvoltrekkingen gewoon doorgaan. Uiteindelijk bepaalde het Hooggerechtshof dat er tot de uitspraak van het hoger beroep geen huwelijken mogen worden gesloten. Nu heeft gouverneur Gary Herbert besloten de al gesloten huwelijken niet meer te erkennen. Een enorme tegenslag voor de LHBT's in Utah. 

In een memo van Herbert staat dat de ruim 900 gesloten huwelijken tijdelijk 'in de wacht' worden gezet. 'De erkenning van de huwelijken staat in de wacht, tot verdere berichten volgen. Begrijp alsjeblieft dat dit niet is bedoeld als commentaar op de legale status van de homohuwelijken - dat is aan de rechtbank om te beslissen', schrijft Herberts stafchef Derek B. Miller. 

Hij vervolgt: 'De originele wet betreffende het huwelijk in Utah is hersteld door de rechtbank. Het is belangrijk om te begrijpen dat deze wetten niet alleen gaan over een verbod op het houden van homohuwelijken maar ook het herkennen van homohuwelijken.'

Voor de pasgetrouwde stellen betekent dit dat zij geen aanspraak kunnen maken op overheidsdiensten die gerelateerd zijn aan het huwelijk. Een van die diensten is bijvoorbeeld het veranderen van de achternaam op een nieuw rijbewijs. Echter, de rijbewijzen waarop de naam al gewijzigd is worden niet teruggenomen.

Het hoger beroep van de staat zal in de komende maanden plaatsvinden. Voor het hoger beroep heeft de staat een nieuw advocatenteam opgesteld. De strijd van Utah tegen het 'homohuwelijk' zal naar schatting 2 miljoen dollar kosten en wordt gefinancieerd met belastinggeld.

Bron: Gay Star News 

* openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht