Premier Rutte liet weten dat zij niets zien in een boycot. 'We denken dat het beter is de dialoog aan te gaan. We hebben herhaaldelijk zorgen geuit over de mensenrechtensituatie in Rusland en we zullen dat blijven doen.' Ook wees hij er op dat koning Willem-Alexander erelid is van het IOC.

Nederland gaat dus, in tegenstelling tot Duitsland, de VS, België en Frankrijk, 'gewoon' naar de Olympische Spelen. Ook in de Tweede Kamer is niet iedereen het eens met de beslissing. SP wilde dat Nederland de Spelen zou boycotten. Harry van Bommel vindt het teleurstellend dat er 'zo'n zware delegatie' gaat. 'Het is niet uit te sluiten dat er straks een pijnlijk beeld ontstaat met de koning aan de ene en de premier aan de andere kant van Poetin op een verder misschien wel vrij lege tribune. Andere landen maken een duidelijk statement door niet te gaan en dat doorkruis je nu een beetje.'

Rutte laat weten dat hij in eerste instantie gaat om de sporters aan te moedigen, maar hij gaat waar mogelijk ook politiek gesprekken voeren. Nederland gaat met de grootste delegatie ooit naar de Winterspelen. 'Het is ook heel breed. We hebben heel veel bergsporten waar we als Nederlanders wonderbaarlijk genoeg goed in zijn', vertelt minister Edith Schippers van Sport. 

Het COC is verbijsterd over de situatie, aldus voorzitter Tanja Ineke. 'We zijn diep, diep teleurgesteld in het besluit. Het kabinet laat Russische LHBT's in de kou staan. Er is verzocht om een duidelijk signaal af te geven door niet de hoogste gezagdragers te sturen. Nu gaan nota bene de koning, de premier én de minister van Sport.' Ook vindt Ineke dat de Tweede Kamer moet ingrijpen. 'Normaal loopt Nederland voorop als het om homorechten gaat, maar nu sluiten we achteraan.'

Amnesty International laat in een verklaring weten dat zij erop aandringen dat snel duidelijk wordt hoe de regeringsdelegatie gaat zorgen dat het bezoek gepaard gaat met een niet mis te verstaan, publiek signaal omtrent de mensenrechtensituatie in Rusland. 'Komt dit signaal er niet, dan is de kans groot dat het bezoek schade berokkent aan de strijd van Russische mensenrechtenactivisten tegen de repressieve maatregelen van Poetins regime', schrijft Amnesty in de verklaring.

De petitie om Rutte te verzoeken níet naar Sotsji te gaan, blijft gewoon actief. Gay.nl is van plan de petitie deze maand aan Rutte aan te bieden.

Bron: Nu.nl