De Verenigde Staten sturen bijna altijd een president, vice-president of, zoals vaak bij de Winterspelen, een first lady. Maar deze keer blijven Obama en zijn ministers allemaal thuis, vanwege een 'krap schema'. De VS lieten echter wel weten het niet eens te zijn met Poetins anti-homowet, door een delegatie met drie voormalige atleten die alledrie openlijk homoseksueel zijn te sturen. Tenniskampioene en homorechtenactiviste Billie Jean King, kunstschaatser Brian Boitano en ijshockeyster Caitlin Cahow zullen de Spelen bijwonen. 'We sturen de boodschap dat Amerika een divers land is', aldus een woordvoerder van het Witte Huis. 

Ook de Duitse president Joachim Gauck heeft aangegeven de Spelen niet bij te wonen. Gauck, een voormalig mensenrechtenactivist, gaat volgens Duitse media niet omdat hij een politiek statement wil maken. Bondskanselier Merkel komt ook niet. Zij acht het niet nodig naar Sotsji te gaan. Nu gaat Thomas de Mazière, minister van Binnenlandse Zaken, voor Duitsland naar de Winterspelen. 

De Franse president Hollande zal ook niet gaan. Geen enkele andere hoge Franse politicus zal overigens afreizen naar Sotsji. Minister Laurent Fabius van Buitenlandse Zaken liet weten dat er 'geen plannen' zijn om te gaan. Dat geldt ook voor EU-commissaris Viviane Reding. Zij was echter minder subtiel en schreef op Twitter: 'Ik zal zeker niet naar Sotsji gaan zolang minderheden op deze manier worden behandeld onder de Russische wetgeving.' Hulde!

Stephen Harper, de premier van Canada, gaat ook niet naar de Spelen. Een week na de bekendmaking in december lekte een brief uit van de Canadese minister van Buitenlandse Zaken, John Baird, waarin hij Poetin vroeg de rechten van alle seksuele gezindten te respecteren. 

Daarnaast zal de Britse premier David Cameron wegblijven uit Sotsji. De Noorse premier Erna Solberg liet weten 'erg graag' te willen komen maar een te druk schema te hebben. Overige landen die geen hoge politieke vertegenwoordigers sturen zijn: Israël, België, Litouwen, Moldavië en Georgië. 

Maar wie gaan er nu wel is de vraag. Het zou toch jammer zijn als onze Mark Rutte, koning Willem-Alexander en Máxima als enigen op de tribune zouden zitten. Of dat gaat gebeuren is niet duidelijk. In ieder geval verkeren ze tot nu toe in het gezelschap van president Zeman van Tsjechië, president Maurer van Zwitserland en president Berzins van Letland. Zij lieten allemaal weten wel bij de Winterspelen te zijn.

Klik hier om de petitie 'Rutte niet naar Rusland' te ondertekenen!

Bron: Volkskrant