Mark Kranenburg schrijft in NRC Handelsblad dat de detentie van de Greenpeace activisten een rol heeft gespeeld bij het besluit een hoge vertegenwoordiging naar de Olympische Winterspelen in Sotsji te sturen. Al in het najaar is vanuit het kabinet aan Rusland gemeld dat koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de premier naar de spelen zouden afreizen. Op deze manier wilde Nederland de Russen gunstig stemmen om de Nederlandse Greanpeace-gevangenen vrij te laten.

De beslissing een hoge vertegenwoordiging te sturen valt op, omdat er juist zoveel regeringsleiders bekend hebben gemaakt niet naar de Spelen te gaan vanwege de verslechterde mensenrechtensituatie in het Rusland. Het NRC sprak met anonieme betrokkenen die beweren dat de komst van de zware delegatie door Rutte is gemeld in een telefonisch gesprek op 21 oktober met president Poetin. Dit wordt echter ontkent door de RVD. Zij wijzen er wel op dat Nederland al in een vroeg stadium heeft laten weten tegen een boycot te zijn.

In het telefonisch gesprek spraken Rutte en Poetin over de afsluiting van het Nederland-Ruslandjaar en de gevangengenomen actievoerders van Greenpeace. Enige tijd later herhaalde minister Timmermans van Buitenlandse Zaken de mededeling over de samenstelling van de Nederlandse delegatie tijdens een gesprek met de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Lavrov. Hij was toen met het koninkijk paar in Moskou bij de afsluiting van het Nederland-Ruslandjaar in november. De Greenpeace-activisten kregen op 20 november te horen dat zij op borgtocht zouden worden vrijgelaten.

Na de publicatie van het artikel in NRC heeft het CDA op opheldering gevraagd van premier Mark Rutte. Het kabinet ontkende de deal al in het televisieprogramma Buitenhof. Volgens Rutte zou zo'n deal 'heel kwetsbaar zijn'. Het CDA wil alsnog opheldering. 'Het CDA is zeer verbaasd over dit bericht. We willen graag opheldering van de minister-president of er inderdaad sprake is van een geheime deal, en of er in internationaal verband nog meer is toegezegd', aldus Kamerlid Hanke Bruins Slot. 

Bron: NRC  The Post Online