Het idee is tot stand gekomen op initiatief van Pride House International in samenwerking met de John Blankenstein Foundation en Gay Union Through Sports (GUTS). Pride House International is een samenwerkingsverband tussen gay-, sport- en mensenrechtenorganisaties. Deze organiseert de ‘Pride Houses’ tijdens de Olympische spelen en andere grote sportevenementen. Gezien het huidige klimaat in Rusland is het niet mogelijk zo'n Pride House in Sotsji zelf neer te zetten. 

Daarom worden er dit jaar Pride Houses in verschillende landen neergezet. Op deze manier wordt er op een veilige manier gedemonstreerd en aandacht gevraagd voor de LHBT-rechten in Rusland en in het bijzonder de sport en de sporters die deelnemen aan de spelen, aldus de organisatie. 

In het Pride House worden diverse activiteiten georganiseerd zoals talkshows en een debat. Voor de minder serieuze bezoekers zijn er ook ludieke acties, zoals bingo en verschillende optredens. Er wordt contact gelegd met LHBT-belangenorganisaties in binnen- en buitenland, ook in Rusland. Veel van de uitzendingen van de sporten zullen rechtstreeks te volgen zijn op de schermen. 

Dat dit Pride House juist in Cafe Kalff wordt gesitueerd is geen toeval. Eigenaar Robbert Kalff was al betrokken bij eerdere acties en demonstraties tegen Poetin en zijn wetten. Hij zette de facebookpagina ‘Een koud welkom voor Poetin’ op, toen deze een bezoek bracht aan Nederland in het begin van vorig jaar. Tevens was hij lid van het managementteam van de Roze Zaterdag wat vorig jaar ook in Utrecht plaatsvond waar toen ook een groot sportevenement is georganiseerd. Pride House Utrecht wil met dit alles gelijkheid in sport en daarbuiten positief ondersteunen en promoten.

Pride House Utrecht
7 tot en met 23 februari, Café Kalff, Oudegracht 47 in Utrecht.
Voor meer informatie: Klik hier of hier.