Het QFF werd gehouden in het stadion van FC Köln in Keulen. De 125 deelnemende verenigingen verzamelden op vrijdagavond in het stamcafé van Andersum Rut Weiss, de LHBT fanclub van FC Köln, onder grote media-aandacht na de coming-out van voetballer Thomas Hitzlsperger. 

Het doel van het congres is onder andere verslag uitbrengen van ontwikkelingen binnen de individuele verenigingen. Daarnaast zijn er sinds dit jaar drie nieuwe leden bij: die Regebogenadler van Eintracht Frankfurt, Die Bunte Legion 07 van FC Ausburg en die QueerGuard van Borussia Möchengladbach. Het QFF heeft leden uit Duitsland, Zwitserland en Nederland. Er was tevens voor het eerst een delegatie uit Engeland (Arsenal) aanwezig. 

De Roze Règâhs presenteerden tijdens het congres de huidige situatie in Nederland, opvolging KNVB convenant 'Voetbal is voor iedereen', in samenwerking met ADO Den Haag. De vereniging vertelde over de eigen activiteiten tot nu toe, waaronder medewerking aan een NTR programma over homoacceptatie in de sport en de snelle groei van de vereniging. 

Ook was het tijdens het congres mogelijk mee te doen aan diverse discussies en workshop. Een van de hoogtepunten was een discussie met de 'harde kern' van voetbalclub FC Köln. Ook werden de verenigingen na afloop van het congres door de Keulense burgemeester ontvangen in het oude stadshuis. In september wordt het congres in Nürnberg gehouden.