Directeur Eduard Nazarski van Amnesty sprak gisteren zijn zorgen uit tegen het ANP. Nazarski en homorechtenorganisatie COC spraken deze week met het Nederlandse IOC-lid Camiel Eurlings. Ook zij deelden de zorgen, vertelde de Amnesty International-directeur. 

Nazarski wijst onder meer naar China, het gastland van de Olympische Spelen in 2008. In de aanloop was er veel aandacht voor mensenrechten. 'We hebben gezien dat er na de Spelen een golf van onderdrukking kwam. Dat zou ook in Rusland kunnen gebeuren. Russische organisaties vinden het in elk geval een reëel risico,' aldus de Amnesty-voorman.

Daarnaast kwamen de strenge demonstratieregels van Poetin ter sprake in het gesprek met Eurlings. Demonstraties zijn toegestaan, maar op 14 kilometer afstand van het Olympisch terrein. Ook moet er vooraf toestemming worden gevraagd en moeten spandoeken en leuzen worden vertaald in het Russisch. 'Het is nu al bijna godsonmogelijk om in Moskou een vergunning voor een demonstratie te krijgen', vertelt Nazarski. 'Eurlings heeft aangegeven dat hij die Russische regels aan de orde wil stellen in het Internationaal Olympisch Comité.'

Bron: AD