Het nieuws over de opgepakte homoseksuelen werd naar buiten gebracht door mensenrechtenactivisten in Nigeria. Zij vrezen dat de vervolging meer gaat toenemen nu president Goodluck Jonathan de anti-homowet heeft ondertekend. 

De politie werkt een lijst van namen af die zij door foltering aan eerder opgepakte homoseksuelen heeft ontfutseld, vertelt activiste Dorothy Aken'Ova. De politie in de noordelijke deelstaat Bauchi zou over een lijst met 168 namen van homoseksuele mannen beschikken. Inmiddels zouden daar al 38 van opgepakt zijn. 

De voorzitter van de Shariacommissie in het overwegend islamitische Bacuhi deelde mee dat er 11 mensen zijn opgepakt op verdenking van lidmaatschap van een homo-organisatie. De politie ontkent dat mensen gemarteld zijn. De arrestanten, onder wie 10 moslims, zouden bekentenissen hebben afgelegd. Eenmaal in staat van beschuldiging gesteld trokken sommige verdachten deze echter in. 

Volgens Aken'Ova brengt de nieuwe wet gezondheidsprogramma's gericht op aids en hiv in gevaar. Het kan zelfs gebeuren dat ook deze programma's strafbaar worden gesteld. UNAIDS, de aidsbestrijdingsorganisatie van de VN, waarschuwt dat de wet zelfs het aidspreventieprogramma dat president Jonathan zelf heeft ingesteld in gevaar kan brengen. Nigeria kampt volgens de organisatie met de op een na grootste aidsepidemie ter wereld.

Bron: Trouw