Afgelopen zomer riep Stephen Fry op tot een boycot van de Olympische Winterspelen in Sochi. Aanleiding was een wet tegen homopropaganda die in Rusland werd aangenomen. In Fry’s ogen is dit een teken van toenemende homofobie en mensenrechtenschennis. In het tweeluik Out there onderzoekt hij wat het betekent om homo te zijn in een land waarin je geaardheid niet wordt geaccepteerd. Welke motivatie ligt ten grondslag aan homofobie?

Naast Out there zendt Holland Doc 24 meerdere documentaires uit over homoseksualiteit en homofobie. Bekijk hieronder welke. 

Zaterdag 25 januari om 18.16 uur: Homopesten

In Homopesten schetst Frans Bromet een schokkend beeld van de homohaat die in ons eigen land leeft. Homo’s zouden kinderlokkers zijn en een gevaar voor de samenleving. De daders van de pesterijen zijn vaak buurtgenoten. Zij maken het leven van homoseksuelen in hun omgeving soms ondraaglijk.

Zondag 26 januari om 13.37 uur: The Invisible Men

De Palestijnse homoseksuele Louie woont al acht jaar illegaal in Israel. Hij en vele andere homoseksuele Palestijnen zijn ondergedoken in Tel Aviv, omdat ze in hun thuisland bedreigd worden vanwege hun geaardheid. Maar ook in Israel zijn ze hun leven alles behalve zeker, omdat ze continu het risico lopen opgepakt te worden. In The Invisible Men laat Yariv Mozer (IKON, 2012) zien hoe Israël eerder een gevangenis dan een toevluchtsoord voor hen is geworden.

Woensdag 29 januari om 21.25 uur: Gay-K 2012

Homofobie neemt een steeds prominentere rol in de Oekraïense samenleving in. Omdat alle ogen gericht waren op Rusland en Oekraïne in de zomer van 2012 vanwege het WK Voetbal, besloten homo-activisten voor het eerst een Gay Pride te organiseren. Nicolaas Veul en Tim den Besten reisden voor VPRO Dorst in 2012 naar Kiev om het mee te maken. Ze komen er oog in oog te staan met één van de bekendste Oekraïense antihomo-activisten.

 

Dinsdag 28 januari om 21.06 uur: Call Me Kuchu

Voor de opnames van Out there belandde Stephen Fry in Oeganda, waar hij een predikant ontmoet die fel gekant is tegen homo’s. In Oeganda is onlangs een wet aangenomen waardoor homo’s tot de doodstraf kunnen worden veroordeeld. Dat maakt het leven voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders er vrijwel onmogelijk. In de documentaire Call Me Kuchu(VPRO, 2012) van Malika Zouhali-Worrall en Katherine Fairfax Wright maken we kennis met David Kato, één van de eerste openlijk homoseksuelen in Oeganda en voorvechter van homorechten. 

Woensdag 29 januari om 22.12 uur: Andere Tijden – De genezen homo en Help! Een homo in de klas

Ex-homo worden. De op Christelijke leest gestoelde stichting Different beweert dat dat kan: 30% van hun cliënten zou na een behandeling van hun homoseksualiteit afgeholpen zijn. In 2012 ontstond ophef rond de stichting toen bleek dat zorgverzekeraars hun homotherapie vergoedden. Therapie voor homoseksualiteit bestaat al veel langer. Op woensdagavond, geschiedenisavond op Holland Doc 24, duikt Andere Tijden in de geschiedenis van de ‘homogenezing’. 

Nog steeds blijkt je geaardheid een gevoelig onderwerp op middelbare scholen. Met de toename van geweld tegen homo’s in Nederland, stijgt de noodzaak van goede voorlichting over homoseksualiteit. In Help! Een homo in de klas (HUMAN, 2010) volgt Doesjka van Hoogdalem voorlichters van het COC tijdens hun rondgang langs middelbare scholen in Amsterdam en Almere. Het soms onthutsende, dan weer ontroerende resultaat, laat zien dat voorlichting broodnodig is.  

Donderdag 30 januari om 22.28 uur: Suddenly, Last Winter

Het leven van de Italiaanse Gustav Hofer en Luca Ragazzi staat op zijn kop wanneer de Italiaanse regering een wetsvoorstel in behandeling neemt om ongehuwde stellen meer rechten te geven. Gustav en Luca zijn al acht jaar samen en hun verbintenis kan eindelijk voor de wet worden erkend. Maar het wetsvoorstel leidt tot een groot nationaal debat en een golf van homofobie. InSuddenly, Last Winter (2009) onderzoeken Gustav en Luca waar die weerstand vandaan komt. Ze maken kennis met een kant van Italië die zij tot dusver niet kenden.