VICE verslaggever, Milène Larsson, reisde af naar Moskou om te spreken met degene die het meest getroffen zijn door de recente veranderingen. Zo interviewt ze Nikolay Alexey, de Russische LHBT activist en oprichter van Moskou Gay-pride. Nikolay werd als een van de eersten veroordeeld op basis van de nieuwe anti-homo‘propaganda’wet. Tijdens een demonstratie net buiten het Olympisch Stadion in Sotsji, die wordt onderbroken door politie, ontdekt Milène dat de demonstranten eigenlijk niet willen dat het Westen de Winterpelen boycot. Ook spreekt VICE diverse leden uit de LHBT-gemeenschap in Moskou en vooraanstaande LHBTrechtenactivisten, waaronder Katya Samutsevich van Pussy Riot en bekend journalist en auteur Masha Green.

‘Jong en Homo in Poetins Rusland’ laat zien hoe burgers het recht in eigen handen nemen. Zo worden LHBT’s in de val gelokt en vervolgens fysiek en mentaal mishandeld. De daders zetten de filmpjes van hun daden online om de slachtoffers nog extra belachelijk te maken. Een van de meest interessante gesprekken wordt gevoerd met de rechterhand van Poetin; het brein achter de antihomowet.

President Poetin ontkent dat in Rusland de rechten van homo's worden ingeperkt. Op een persconferentie in Amsterdam zei hij dat homo's in zijn land niet worden gediscrimineerd. Poetin reageerde op de protesten van onder meer Amnesty International en homobelangenvereniging COC. Die voerden vorig jaar in Amsterdam actie tegen de verslechterde mensenrechtensituatie in Rusland en de onlangs ingevoerde wetten tegen LHBT’s.

De documentaire is hier te bekijken.