De 35-jarige Roger Jean-Claude Mbédé stuurde in 2011 een sms met een liefdesverklaring naar een andere man. Het bericht lekte uit, waarna de afzender in de cel belandde. 'Onder druk van mishandelingen door de politie biechtte ik avontuurtjes met mannen op', verklaarde Mbédé achteraf tegenover Human Rights Watch. 

Een maand later werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar wegens overtreding van de Kameroense strafwet. Die verbiedt seksuele contacten tussen mensen van hetzelfde geslacht. 'Met zijn veroordeling werd Mbédé als het ware vogelvrij verklaaard', zegt zijn advocate Alice Nkom. Ondanks het hoger beroep belandde hij in afwachting van een beslissing toch in de cel. 'Daar viel hij herhaaldelijk ten prooi aan mishandelingen door medegedetineerden', aldus Nkom.

Uiteindelijk kwam de Kameroener alsnog vrij nadat artsen bij hem teelbalkanker contstateerden. 'De noodzakelijke medische behandeling kon hij alleen buiten de gevangenismuren krijgen. Zijn familie verklaarde echter dat ze hem liever dood zagen gaan, zodat ze bevrijd zouden zijn van de schande van zijn homoseksualiteit', zegt de advocate. 

Ook studeren of een baan waren onmogelijk. 'Terwijl Roger voor zijn arrestatie een doodgewone en hardwerkende student was' aldus Nkom. Vorig jaar juli bevestigde het hof van beroep de veroordeling van haar clënt. Mbédé ging daarop in cassatie. In afwachting van een beslissing van de hoogste rechter en uit vrees voor een nieuwe arrestatie trok hij zich terug in zijn geboortedorp.

Daar overleed hij. 'Zijn familie had hem opgesloten omdat hij hen met zijn homoseksualiteit ten schande had gemaakt en liet hem uit wraak creperen', verklaarde de advocate tegenover nieuwszender France24. De advocate stuurde iemand naar het dorp om te controleren waar Mbédé was gebleven, nadat hij stopte met reageren op telefoontjes en berichten. Roger werd dood gevonden, in het kamertje waar zijn familie hem had opgesloten. Mbédé is inmiddels uitgegroeid tot een icoon van de homorechten in Kameroen. 

Bron: AD