De Çavaria Media Award ging naar productiehuis deMENSEN voor hun programma ‘Het perfecte koppel’ dat te zien was op Eén. Presentator Marcel Vanthilt nam samen met deelneemsters Saar en Barbara de prijs in ontvangst. “Saar en Barbara waren een koppel als een ander in het programma. Er werd geen punt gemaakt van hun seksuele geaardheid. Dat vinden we mooi. Homoseksualiteit hoeft niet altijd geproblematiseerd te worden”, aldus Jeroen Borghs, woordvoerder van çavaria.

Saar en Barbara hebben een kindje en getuigden over de problemen die ze ondervonden om beiden erkend te worden als ouder. Een duidelijke boodschap aan de twee uitreikers van de Media Award Sonja Becq (CD&V) en Jean-Jacques De Gucht (Open Vld). Zij dienden elk apart een wetsvoorstel in om de automatische erkenning van meeouderschap te regelen. 

Amnesty International Vlaanderen kwam uit de bus als de winnaar van de Çavaria Campaign Award. De organisatie organiseerde voor één keer geen ‘schrijf-ze-vrijdag’, maar een ‘schrijf-ze-VASTdag’. De campagne stond in het teken van het geweld tegen holebi’s en transgenders. “Het doet deugd dat een mainstream mensenrechtenorganisatie als Amnesty International een campagne over holebi- en transgenderrechten doet”, geeft Borghs toe. “Holebi- en transgenderrechten zijn mensenrechten en belangen ons allen aan.”

De Çavaria Lifetime Achievement Award werd uitgereikt aan Patrick Reyntiens. Reyntiens zet zich al meer dan 25 jaar in voor seropositieven en was lang een van de enigen die hier openlijk over durfde getuigen. Met zijn open houding en pleidooi voor meer samenwerking tussen de hiv-organisaties droeg hij bij tot het ontstaan van Sensoa, waar hij sinds het ontstaan een gewaardeerde en gedreven medewerker is. “Patrick is een inspiratie en heeft dit dubbel en dik verdiend”, zegt Yves Aerts, coördinator van çavaria. “Met deze Lifetime Achievement Award willen we iedereen die met hiv leeft in de schijnwerpers zetten.”