Tussen december en januari zagen zo'n 1.300 homostellen de kans om te trouwen, nadat het verbod op het 'homohuwelijk' ongeldig werd verklaard door een rechter. De staat ging tegen de uitspraak in hoger beroep. Tot er uitspraak wordt gedaan in deze zaak, zijn alle gesloten huwelijken in de staat 'in de wacht' gezet, waardoor de stellen nu niet dezelfde rechten krijgen als getrouwde heterostellen in de staat. Op landelijk niveau worden de huwelijken echter wel erkend. 

Matthew Barrazza en Tony Milner vormen een van de stellen die de rechtszaak aanspanden tegen de staat. 'We zijn toen het kon zo snel mogelijk getrouwd zodat we zekerheid hebben dat ons gezin bij elkaar blijft, mocht er iets gebeuren', aldus Barrazza. Barrazza is de adoptievader van Jesse, de zoon die hij samen met Milner opvoedt. Milner wordt op het moment niet erkend als de vader van hun zoon.

'We willen gewoon zeker weten dat als er iets gebeurt, Jesse de zekerheid heeft dat zijn andere ouder de zorg voor hem zal dragen. Nu de staat ons huwelijk weigert te erkennen, hebben we die zekerheid wederom niet', vertelt Barrazza. 

De zaak is aangespannen door de American Civil Liberties Union (ACLU) in Utah en Strindberg&Scholnick. 'De stellen waren legaal getrouwd onder de wet en hun verbond moet erkend worden als elk ander huwelijk in Utah', vertelt John Mejia, directeur van ACLU.

'Zelfs onze procedeur-generaal heeft gezegd dat de huwelijken het recht hadden op de volle erkenning van de staat op het moment dat zij werden gesloten', vertel Majia, 'Ongeacht wat er uiteindelijk gaat gebeuren in de federale strijd om Utahs huwelijksverbod, de huwelijken die al zijn gesloten zijn geldig en moeten erkend worden.'

De rechtszaak staat los van de federale zaak om Utahs verbod op het 'homohuwelijk' op te heffen. Die zaak werd gestart door die andere stellen.

Bron: Gay Star News