George Michael, die zijn solocarrière 27 jaar geleden begon, liet maandag weten dat hij een nieuw album uitbrengt met de titel Symphonica. Het album ligt vanaf 17 maart in de winkel en bevat voornamelijk live opnamen van zijn recente Symphonica tournee.

Het zesde album van Michael is geproduceerd door de zanger zelf in samenwerking met legendarische producent Phil Ramone, die vorig jaar overleed. Het album is opgenomen in dezelfde periode dat Michael bezig was met zijn tour in 2011 en 2012.

Op de dag dat het album uitkomt, wordt ook de eerste single 'Let Her Down Easy' uitgebracht. 'Het album is helemaal klaar en ik hoop dat het herinneringen terugbrengt aan de nachten die we samen hebben doorgebracht de afgelopen jaren', Twitterde de zanger maandag. 

'Ik kan slechts vanuit de grond van mijn hart mijn excuses aanbieden voor de zorgen die mijn lange stilte heeft veroorzaakt', schreef Michael. 'Ik moet zeggen dat 2013 een jaar was waarvan ik blij ben dat ik het achter me kan laten en ik hoop dat jullie me kunnen vergeven'. De zanger doelde hiermee op zijn lange afwezigheid van Twitter. Het is voor de eerste keer sinds bijna een jaar dat Michael weer actief is op de website.

De 50-jarige zanger bracht vorig jaar twee maanden door in een afkickkliniek in Australië. In mei was hij betrokken bij een auto-ongeluk waarbij hij van zijn voertuig viel en met een hoofdwond naar het ziekenhuis werd overgebracht.

Van Symphonica verschijnen een deluxe-versie met 17 nummers en een standaardversie met 14 nummers. Om zijn nieuwe release te vieren, biedt George Michael het nummer 'Praying For Time' aan als gratis download.