Justin (21) Amsterdam

‘Ik heb gewacht met mijn eerste saunabezoek tot ik 18 was. Het was op een maandagavond met een groepje vrienden, de kroeg ging dicht en we wilden nog iets leuks doen. Toen zijn we heel hysterisch in de Thermos beland en hebben we lekker aan de bar gehangen, in het bubbelbad gezeten en gecruisd. Ik vond het in het begin nog een beetje eng, maar gelukkig had ik al een borrel op en viel het uiteindelijk alles mee.

Ik kom graag in de Thermos, maar ben tegenwoordig ook vaak bij Sauna Nieuwezijds te vinden. Beiden hebben hun voor- en nadelen: Nieuwezijds heeft geen zwembad, maar is wel lekker overzichtelijk en de inrichting is wat meer mijn ding. Thermos is juist weer zo groot dat je goed op de been moet zijn, maar heeft ook een vet dakterras en zakjes in je handdoeken waar je je sigaretten of condooms in kwijt kan. 

Het vooroordeel dat meestal heerst over gaysauna’s, dat het een grote vleesmarkt is, vind ik absoluut niet terecht. Doordat iedereen in een handdoek loopt, lijkt er juist een bepaalde mate van respect te zijn. Niemand zal je beoordelen op hoe je eruitziet of hoe je je gedraagt, behalve in de cruisingruimte natuurlijk, als ze moeten bepalen of ze seksueel in je geïnteresseerd zijn. Als dat niet zo is, is het echter geen groot drama, terwijl als je in de stad een blauwtje loopt er meestal gelijk wat gebitch volgt en degene die je heeft afgewezen om je gaat staan lachen met z’n vrienden. 

'Het is wel awkward als je aan een volle bar moet vragen om een anaaldouche'

De sfeer in de sauna is heel relaxed en niemand kijkt ergens gek van op. Er zijn natuurlijk wel awkward momentjes, bijvoorbeeld wanneer je aan een volle bar moet vragen om een anaaldouche, maar ik kan daar ook wel weer om lachen.

Het sauna- en cruisegedeelte zijn vaak duidelijk van elkaar gescheiden. Je voelt heel makkelijk aan wie er is voor seks en wie om te relaxen. Meestal begint het met oogcontact en dan heb je al snel door of iemand interesse heeft. Vervolgens zoek je elkaar op in de cruisingruimte. Tuurlijk gebeurt er in het bubbelbad onder water ook van alles. Ik heb weleens van die momentjes gehad waar mensen naast mij heel intensief met elkaar bezig waren. Dan sloop ik er een beetje ongemakkelijk tussenuit, haha. 

Ik maak er geen geheim van dat ik de gaysauna bezoek. Ik maak geen geheim van wat ik ook doe. Ik vind het vaak een heerlijke afsluiter van het weekend en als je een leuk iemand ontmoet, is dat een fijne bijkomstigheid. Het publiek verschilt ontzettend. Vooral in het weekend zijn er zat mensen van mijn leeftijdscategorie, die na een avondje stappen in de sauna belanden.’

Meer verhalen van gaysauna-bezoekers vind je in het nieuwe nummer van Gay&Night.

BEELD: Johan van Walsem