Het verbod op het 'homohuwelijk' in Virginia is ongrondwettelijk, zo stelt procureur-generaal van de staat Mark Herring. Herring laat via zijn woordvoerder weten dat de staat Virginia zal kiezen voor de kant van de federale aanklagers, die de huidige wetgeving willen aanvechten, als de wetgeving in Virginia daadwerkelijk wordt aangevochten.

Het verbod op het huwelijk tussen paren van gelijk geslacht in Virginia werd in 2006 ingesteld. De democraat Herring is pas deze maand begonnen aan zijn taak als procureur-generaal. In de periode van aanstelling heeft Virginia ook een democratische gouverneur aangesteld.

Hierdoor is het verschil in de houding van de staat ten aanzien van bepaalde maatschappelijke kwesties duidelijk zichtbaar. Zeker als gekeken wordt naar de voorganger van Herring, republikein Ken Cuccinelli, die in zijn tijd als procureur-generaal zijn tegenstand voor het 'homohuwelijk' kenbaar maakte. 'Ik kan geen steun verlenen aan iets waarvan ik geloof dat het alleen maar zelfdestructie brengt, niet alleen fysiek maar ook van de ziel.'

Niet zo heel lang geleden werd ook het verbod op het 'homohuwelijk' in Utah en Oklahoma opgeheven. Het is nu in 16 staten mogelijk voor homostellen om in het huwelijk te treden.

Bron: Nu.nl