De Russische wet die 'homoseksuele propaganda' verbiedt, werd vorig jaar aangenomen. Sinds de invoering heeft de wet bijgedragen aan meer geweld en discriminatie tegen homoseksuelen. Mensenrechtenactivisten maakten meldingen van toenemend gweld en pesterijen. 

De discriminatie van homoseksuelen is voor velen een reden om niet naar de Winterspelen in Sotsji te gaan. Landen als Duitsland, de VS en Frankrijk sturen allemaal een relatief lichte delegatie. Nederland doet hier niet aan mee, en stuurt een delegatie met Mark Rutte, Edit Schippers (Sport) en het koningspaar naar Rusland. Het COC liet weten 'diep teleurgesteld' te zijn. 'Omdat het kabinet Russische LHBT's in de kou laat staan', aldus COC-voorzitter Tanja Ineke.

Volgens de Russische president Vladimir Poetin hoeven homoseksuelen die als deelnemers of toeschouwers naar de Spelen komen, niet te vrezen voor discriminatie, stelde hij in een interview. In datzelfde interview vergeleek hij echter wel homoseksualiteit en pedofilie met elkaar. Hij zei dat Rusland zich van homoseksualiteit moet 'zuiveren' als het zijn geboortecijfer wil opkrikken.

Bron: Volkskrant