Op maandag 27 januari demonstreren meer dan 30 holebi-organisaties en mensenrechtenorganisaties tegen de Russische anti-homowet. De organisatoren willen hiermee aandacht trekken van EU officiëlen omdat zij moeten ingrijpen tegen de schendingen van de mensenrechten in Rusland. Het doel van de demonstranten is zich uitspreken tegen homofobie, xenofobie en de teloorgang van de samenleving.

'Internationale solidariteit met de Russische gemeenschap is cruciaal', schrijft de organisatie. 'De situatie van de mensenrechten in Rusland gaat gestaag achteruit sinds 2012. Meerdere repressieve wetten werden er ingevoerd die de vrijheid van meningsuiting en van vereniging onder druk zetten. Sinds de omstreden parlementaire en presidentiële verkiezingen in 2011 en 2012 werden honderden burgers gearresteerd tijdens vredige manifestaties en onderworpen aan strafrechtelijke vervolging. Hoewel een aantal manifestanten werden vrijgelaten na de amnestiewet van 18 december 2013, en een presidentieel pardon, zit menig niet-gewelddadige opposant nog steeds in de cel', aldus de organisatie. 

'Met de Olympische Spelen volgende maand is de tijd rijp voor Europa om de bescherming van de mensenrechten te garanderen.' De organisatoren willen ook dat EU officielen in gesprek gaan met de Russische overheid. 

Deelnemers aan de protestactie zijn onder andere het Belgische rugby team, dansers, en mensenrechtenactivisten uit Moskou. 

Free Speech, Free Love, FREE RUSSIA

Maandag 27 januari, 12:30 uur, Rond-Point Schuman (Schuman Plein)

Voor meer informatie kijk op Facebook of de website