William Marotta doneerde bijna 5 jaar geleden zijn sperma aan een stel dat een advertentie had geplaatst op de website Craigslist. Hij tekende ook een contract om afstand te doen van het recht op ouderschap. Echter, de rechtbank van Shawnee County District besliste deze week dat Marotta volgens de wet de vader is van de nu 4-jarige dochter van Jennifer Schreiner en Angela Bauer. Dit komt omdat er geen gediplomeerde arts bij het inseminatieproces betrokken was.

De staat besliste dat Marotta $ 6.000 moet betalen en daarnaast ook aansprakelijk blijft als het kind in de toekomst geld nodig heeft. Omdat Kansas geen 'homohuwelijk' kent, was Bauer nooit de officiële moeder van het kind. Toen het stel uit elkaar ging zocht de Kansas Departement of Children and Families contact met de biologische vader van het kind voor alimentatie. 

Rechter Mary Mattivi schreef in haar uitspraak: 'In deze zaak hebben beide partijen zich niet aan de wettelijke voorschriften van de Kansas Ouderschapswet gehouden, door geen gediplomeerde arts bij het inseminatieproces te betrekken, en de zelf-benoeming van Marotta als de spermadonor is onvoldoende om hem te ontlasten van zijn ouderschapsrecht en verantwoordelijkheden.'

Bron: Pink News