Carry Slee
Slee krijgt de Bob Angelo-penning omdat ze seksuele diversiteit en genderidenteit onnadrukkelijk en op volstrekt vanzelfsprekende wijze in haar populaire boeken verwerkt. Volgens het COC draagt Slee daarmee op bijzondere wijze bij aan de emancipatie van LHBT’s in Nederland.

'Dankzij Carry Slee groeien er generaties kinderen op met lievelingsboeken waarin het heel gewoon is om lesbienne, homo, bi of transgender te zijn. Voor LHBT-jongeren bieden die boeken herkenning en het gevoel dat ze niet de enige zijn,’ aldus COC-voorzitter Ineke.   

Carry Slee schreef meer dan vijftig titels waarvan in totaal meer dan 4 miljoen exemplaren verkocht werden. In veel daarvan (o.a. Rik en Roosje, Confetti Conflict, Paniek, Joël) spelen seksuele diversiteit en genderidenteit een rol.

Thomas Hammarberg
Thomas Hammarberg maakte als Mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa een hoge prioriteit van de rechten van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders. Dat resulteerde in het grootste onderzoek ooit naar discriminatie op grond van seksuele gerichtheid en genderidentiteit in Europa. Ook schreef hij het eerste rapport over mensenrechten van transgenders in Europa.

‘Hammarberg’s baanbrekende werk leidde tot concrete verbeteringen van de rechten van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders in Nederland en de rest van Europa,’ zegt COC-voorzitter Ineke.

Ineke verwijst daarbij onder meer naar Hammarberg’s kritiek op de Nederlandse transgenderwetgeving, die een belangrijke rol speelde bij de recente keuze van de Eerste Kamer voor een nieuwe wet.  

Thomas Hammarberg was Mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa van 2006 tot 2012. Eerder was hij onder meer secretaris-generaal van Amnesty International. Namens Amnesty mocht hij de Nobelprijs voor de vrede in ontvangst nemen. Op 13 maart ontvangt Hammarberg de Geuzenpenning.

Bob Angelo
Bob Angelo was de schuilnaam van Niek Engelschman, de oprichter en eerste voorzitter van het COC. De Bob Angelo-penning werd ingesteld in 1991. Tot de winnaars behoren Erwin Olaf, Paul de Leeuw, Hans van Manen, Joke Swiebel, Henk Krol, Marjan Sax, Boris Dittrich, Andreas Burnier en Arie Boomsma.

True Colors
De toekenning van de Bob Angelo-penning vond plaats tijdens True Colors, een fundraising evenement van het COC in Paradiso Amsterdam. Daar waren meer dan 200 LHBT-organisaties aanwezig, prominente gasten zoals minister Bussemaker (Emancipatie) en er waren optredens van o.a. Glennis Grace en Jamai.