Museveni heeft een groep parlementsleden, die proberen homoseksualiteit nog meer te criminaliseren, uitgelegd dat hij de wet alleen kan ondertekenen als bewezen wordt dat homoseksualiteit niet genetisch is. 

Vrijdag had de president een ontmoeting met zijn partijorganisatie. Hij sprak daar ook met de parlementsleden op wie hij enkele weken geleden nog kritiek had, vanwege het goedkeuren van de wet zonder dat de gewenste meerderheid van parlementsleden aanwezig was. 

Volgens de Oegandese krant The Observer protesteerden de parlementsleden met boegeroep toen Museveni kenbaar maakte dat hij niet voor de wet wil tekenen. 'Hij vertelde ons dat zijn standpunten tegen de wet zijn beïnvloed door een rapport van homorechtenactivisten die hij recent heeft ontmoet', vertelt een anonieme bron aan de krant.

'Hij zei dat deze activisten hem vertelden dat homoseksuelen zo geboren zijn, net als albino's.' De president maakte dezelfde vergelijking in een recente brief naar parlementsvoorzitter Rebecca Kadaga, waarin hij haar aandringt zich te concentreren op het bevorderen van de economische situatie.

Volgens Museveni zorgt dat er voor dat jonge mannen hun lichaam minder snel verkopen. Daarnaast schreef hij dat 'echte homoseksuelen' met rust moeten worden gelaten net als andere mensen die 'abnormaal' zijn en daar niets aan kunnen doen.

Ook zou Museveni hebben voorgesteld om een groep wetenschappers te laten onderzoeken of homoseksualiteit niet genetisch is. Als dit niet zo is wil de president de wet wel goedkeuren. Ondanks dat zei hij dat hij de wet wel steunt als het gaat om homoseksuelen die 'jongeren aanzetten tot homoseksueel gedrag'. 

'De president zei dat hij de wet 100% steunt als het gaat om mensen die homoseksualiteit promoten, rekruteren, en steunen, maar twijfelde over het accepteren van de wet als het homoseksuelen bestraft omdat ze als homo zijn geboren', vertelde de bron aan The Observer.

Onder de Oegandese wet moet er in het parlement, als Museveni de wet niet tekent, een meerderheid van tweederde voor stemmen om de anti-homowet in werking te stellen. 

Bron: Gay Star News