Minister Bussemaker maakte dat bekend tijdens True Colors, de nieuwjaarsreceptie van het COC in Paradiso, Amsterdam. Daar benadrukte de minister nogmaals dat premier Rutte in Sotsji zijn zorgen zal overbrengen over de behandeling van de Russische LHBT's. Ze liet daarnaast weten dat ze in het najaar ook over homorechten heeft gesproken met haar Russische ambtgenoot.

De aanwezigen bij de bijeenkomst lieten zich negatief uit over de zwaarte van de delegatie naar de Winterspelen. Bussemaker verdedigde de lijn van het kabinet en ziet dit als de manier om in gesprek te blijven met de Russische autoriteiten. 'Je lost het probleem er niet mee op, maar je laat wel weten waar je staat.' 

Bussemaker ging ook in op het gevoel van onveiligheid die sommige homoseksuelen ervaren in wijken. Het onderwerp kwam ter sprake naar aanleiding van het lesbische stel dat uit Assen werd weggepest. 'Een wijk die niet voor homo's veilig is, is eigenlijk voor niemand veilig', sprak de minister. Ze riep hetero's op zich te verzetten tegen dergelijke gebeurtenissen en zich te laten zien.

Ook weigerambtenaren en enkelefeitconstructies, waardoor scholen met een religieuze grondslag openlijk homoseksuele leraren en leerlingen kunnen weigeren, kwamen aan de orde. Bussemaker zei dat ze wil proberen binnen een jaar een eind te maken aan deze praktijken.

Bron: Fok