De Belgische man en zijn Keniaanse partner werden in de nacht van zondag op maandag opgepakt in zijn huis in de hoofdstad Kampala. Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken houdt de zaak nauwlettend in de gaten vanwege het 'aspect van de mensenrechten'. De man was geen toerist en verbleef al langer in Oeganda. Volgens Belgische mediaberichten is de man mogelijk een Vlaming.

Inmiddels is de man op borgtocht vrijgelaten. Waar hij nu is, is niet bekend. 

Oeganda staat bekend als een zeer homo-onvriendelijk land waar 'homoseksuele handelingen' strafbaar zijn. Het Oegandese parlement nam enige tijd geleden een wet aan waardoor mensen die zich regelmatig schuldig maken aan 'homoseksuele activiteiten' een levenslange celstraf kunnen krijgen. De president, Yoweri Museveni, weigert nu de wet te tekenen zolang niet is bewezen dat homoseksuelen kiezen voor hun geaardheid. 

Bekijk hier een filmpje over de zaak met de Belgische man. 

Bron: AD

Wil jij een steentje bijdragen aan het ondersteunen van Oegandese LHBT's in nood? Het Pride fonds van Amnesty International kan snel en flexibel veiligheidsmaatregelen steunen ter plaatse (was de brede beweging en dus niet alleen individuen ten goede komt). Ga voor meer informatie en het doen van een gift naar: www.amnesty.nl/pridefonds.