EVoor het rapport van Human Rights Watch (HRW) zijn veertig leden uit de Kirgizische LHBT-gemeenschap geïnterviewd, zo schrijft de Volkskrant woensdag. Een van de geïnterviewden is de 32-jarige Fathullo (een pseudoniem). In mei 2012 had Fathullo een afspraakje met een andere man, dacht hij. Eenmaal aangekomen op de afgesproken plek werd hij in de boeien geslagen en afgevoerd naar het politiebureau.

Eenmaal daar werd hij geslagen en gedwongen een bekentenis af te leggen. Ook moest hij contactgegevens van zijn werknemer en familie geven. De agenten dreigden een zaak tegen hem aan te spannen vanwege het begaan van 'sodomie'. Fathullo kon hier alleen onderuit komen door hen geld te geven. En contactgegevens van andere homo's.

'De agenten vertelden me dat mensen zoals ik geen recht hebben om op aarde te zijn', vertelt Fathullo tegen HRW. 'Ik vroeg hen of ik kon gaan zitten omdat ik moe was. Maar ze zeiden dat ik het niet verdiende om hun stoel te gebruiken. Vervolgens spuugden ze op me. Ze zeiden dat ik het niet waard was om te leven. Ze dreigden mijn leven te vernietigen als ik ze niet 10.000 som (ongeveer 150 euro) gaf.'

Fathullo is een van de veertig ondervraagden die aan het woord komt in het rapport Ze vertelden ons dat we het verdienden: politiegeweld tegenover homo- en biseksuele mannen in Kirgizië. Het rapport geeft duidelijk blijk van het homofobe klimaat in het land. Mannen in Kirgizië worden geacht te trouwen met een vrouw en kinderen te krijgen. Homoseksualiteit staat bekend als een grote zonde en een ziekte.

'Het ergste was dat de agenten dreigden om het aan mijn familie te vertellen', vertelt een van de geïnterviewden aan HRW. 'Ik heb broers die heel religieus zijn. Één woord over mijn geaardheid en dit zou mijn dood betekenen. Ik schreef op wat de agenten me opdroegen op te schrijven – uit angst dat ze iets zouden vertellen aan de omgeving.' Uiteindelijk schreef de man zijn naam en adres op en werd hij gedwongen een boete van drieduizend som te betalen.

Gek genoeg is seks tussen twee mannen sinds 1998 niet meer verboden in Kirgizië. Toch worden homoseksuelen nog regelmatig gestraft, blijkt uit het rapport. Agenten benaderen homo's en biseksuelen in parken, clubs, hotelkamers of via datingsites.

Naast de vormen van fysiek geweld die door HRW gedocumenteerd zijn, vielen homoseksuele mannen ook ten prooi aan seksueel geweld zoals verkrachtingen, groepsverkrachtingen of pogingen om voorwerpen (stokken, hamers, elektrische schokapparaten) in hun anus te stoppen.

Van de veertig geïnterviewden stapten slechts twee naar de politie. Geen van die klachten leidde tot nader onderzoek. De meesten gaven aan dat ze geen aangifte deden uit angst voor vergelding. HRW heeft geen voorbeeld kunnen vinden waarin een agent verantwoordelijk is gehouden voor willekeurige detentie, afpersing of mishandeling van homo's.

HRW heeft de Kirgizische regering opgeroepen om een onafhankelijk insitituut op te zetten waar iedereen aangifte kan doen tegen politiemisbruik. Op het moment is die mogelijkheid er niet, hoewel er wel maatregelen zijn genomen om marteling in detentiecentra tegen te gaan.

'Kirgizische agenten weten dat ze homo's kunnen slaan, verkrachten, hun geld kunnen aftroggelen of ze anderszins kunnen treiteren, zonder dat er consequenties tegenover staan', vertelt Anna Kirey van HRW. 'Niemand zou in angst moeten leven voor het feit dat je iemand anders liefhebt. De Kirgizische autoriteiten moeten het misbruik van homo's stoppen.'

Lees het hele rapport hier. Bekijk hieronder een filmpje van HRW over de situatie in Kirgizië.

Bron: Volkskrant