Gay.nl lanceerde begin januari een petitie die opriep om Rutte in Nederland te houden. Enkele weken later, toen bekend werd dat niet alleen de minister-president, maar ook het koningspaar én de minister van Sport zouden afreizen naar Sotsji, lanceerde COC Nederland een tweede petitie tegen deze zware delegatie. Gay.nl en COC Nederland verzamelden gezamenlijk ruim 38.000 stemmen met hun petities. 

'Gay.nl stelt zich nadrukkelijk op het standpunt dat homorechten in Rusland stelselmatig en gaandeweg structureel blijken te worden geschonden. Ons land kan en mag dit niet zomaar laten gebeuren. Natuurlijk zijn ook wij liefhebbers van mooie sport en gunnen we iedereen een geweldig Olympisch feest’, aldus directeur Frederik van den Bosch. 

‘De premier had hier, zoals veel van de ons omringende landen, een krachtig signaal kunnen en moeten afgeven en leiderschap en visie moeten tonen. Daarmee had Rutte als onze hoogste volksvertegenwoordiger een uiting kunnen geven aan de sentimenten van vele Nederlanders, LHBT en niet-LHBT.' 

Om een zo krachtig mogelijk signaal aan Rutte en de politiek te geven, dienen Gay.nl en COC hun petities gezamenlijk in. Van den Bosch: ‘Namens Gay.nl wens ik de sporters een geweldig en succesvol Olympisch avontuur.’

Vrijdag 7 februari organiseert COC Nederland van 18.30 tot 19.30 uur een vlammend protest bij het Homomonument op de Westermarkt te Amsterdam, tijdens de opening van de Olympische Winterspelen. Belangstellenden kunnen zich hier aanmelden.