Volgens een woordvoerder van de RVD is de ontmoeting 'een erkenning van de intensieve relatie tussen Rusland en Nederland'. Rutte komt hiermee zijn belofte na om zich in te spannen een ontmoeting te regelen om de rechten van minderheden, en die van homoseksuelen in het bijzonder, aan te kaarten bij Poetin.

De RVD plaatste echter een belangrijke kanttekening: het gesprek tussen de twee regeringsleiders zal 'een bredere agenda' hebben dan alleen de mensenrechten. Er is achteraf geen persconferentie, maar er wordt nog gekeken of premier Rutte achteraf iets gaat zeggen over de ontmoeting. Het gesprek vindt plaats in de presidentiële residentie in Sotsji-stad. 

Rutte en minister Schippers (Sport) zullen ook praten met mensenrechtenorganisaties, en specifiek organisaties die Russische LHBT's vertegenwoordigen. Ter voorbereiding op deze gesprekken, spreken zij vandaag met homobelangenorganisatie COC. Het COC en Gay.nl dienen vanavond tevens hun petities tegen de zware afvaardiging in, het gaat om ruim 38.000 handtekeningen.