Wanderlust is net uit en de critici in Engeland zijn zeer positief. Hoe voelt dat?
Een nieuw album uitbrengen is altijd spannend. Met deze was dat zeker het geval, omdat het heel anders is dan mijn vorige albums. Het was een beetje een risico, maar ik had echt het gevoel dat ik dit album moest maken. Het is heel erg fijn dat ik zoveel positiefs hoor over Wanderlust, ik had namelijk geen idee wat men er van zou vinden. 

Een paar jaar geleden zei je al dat je een cd wilde maken met een meer akoestische insteek.

Klopt, alle nummers op Wanderlust zijn zo geschreven dat ze akoestisch gespeeld kunnen worden. Ze kunnen allemaal live gespeeld worden met slechts gitaarbegeleiding. Dat kan bij disconummers niet echt. Op het echte album zijn er natuurlijk wel andere instrumenten toegevoegd, maar in principe kan alles akoestisch worden uitgevoerd.

Je nieuwe album heeft een totaal andere sound. Mis je het discogenre niet?

Niet echt, want ik speel die nummers nog steeds bij optredens, maar het voelt goed om eens wat anders te doen. Wellicht ga ik nog wel een keer terug naar mijn oude genre. Voor mij is het belangrijk om steeds nieuwe dingen te doen en mezelf opnieuw uit te vinden. Ik wilde met dit album ontdekken of ik ook wat anders kan en was niet bang dat mijn fans dit album niet leuk zouden vinden, want ik heb het oude genre niet compleet afgesloten. Daarbij, je kunt niet iedereen tevreden stellen. Voor mij is Wanderlust nu al een succes omdat ik het heb aangedurfd.

Waar haal je inspiratie vandaan?

Ik heb veel gereisd naar plekken in Oost-Europa en met name Rusland. Ik raakte geïnspireerd door de romantische kant van Rusland. De theatrale kant. Ik las vroeger veel Russische sprookjes en verhalen van Emily Dickinson en dat zie je ook terug op het album. Het nummer ‘Love is a camera’ is gebaseerd op een figuur uit de Russische folklore: een heks genaamd Baba Yaga. Dit nummer is mijn versie van dat verhaal. Het gaat over een heks die je ziel steelt door een foto van je te maken. De Russische invloed zie je ook duidelijk terug in het nummer ‘13 little dolls’, over poppen die ’s nachts tot leven komen om je te helpen met je problemen. 

Hoe sta je tegenover de mensenrechtensituatie in het land op dit moment?

Het gaat natuurlijk tegen alles in waar ik voor sta. Ik heb veel homoseksuele vrienden en de homogemeenschap in Rusland heeft altijd mijn steun gehad. Ik hoop dat het beter wordt daar. In deze tijd is het moeilijk voor te stellen hoe zwaar de homogemeenschap het daar heeft. Ik blijf in Rusland optreden, want ik heb een vrij grote fanclub binnen de Russische homogemeenschap. Als ik niet meer voor hen zou optreden vanwege de wetten, dan straf ik daarmee de verkeerde mensen. Maar de Winterspelen zou ik afslaan. Daar zou ik me ongemakkelijk bij voelen. Je wil namelijk geen verkeerd politiek signaal afgeven. 

Je hebt meegedaan aan de televisieserie Strictly Come Dancing [het Britse equivalent van Dancing With the Stars - red). Hoe was dat?

Het was echt heel erg leuk. Wel spannend, maar het gaf me veel energie en het was fijn om een keer iets nieuws te leren. Ik kon eigenlijk helemaal niet zo goed dansen, dus ik was erg zenuwachtig, maar uiteindelijk werd ik vierde. Ik heb me ontzettend vermaakt. Mijn oudste zoon vond het geweldig dat ik heb mee gedaan. Van hem moest ik de finale halen. Ik ben blij dat dat me gelukt is, zodat hij zich niet voor me hoeft te schamen!

Is het lastig om je familieleven en je carrière te combineren?

Ik heb drie jonge zoons en mijn man werkt ook in de muziekindustrie. Eigenlijk is het niet zo moeilijk, want ik heb door mijn werk veel vrije tijd. Soms is het chaotisch, maar zolang je doet waar je van houdt, is het allemaal goed te doen. Ik heb nooit de behoefte gehad te stoppen met werken. 

Hoe belangrijk zijn hitlijsten voor je? Is een plaats in de top 40 iets waar je naar streeft?

Nee, ik denk dat het belangrijker is om op de lange termijn te kijken. In hitlijsten staan is leuk, maar het is een momentopname. Nog lange tijd kunnen optreden en nieuwe nummers blijven maken is voor mij van groter belang. 

Kom je nog een keer naar Nederland?

Ik heb nu een tour in het Verenigd Koninkrijk en een festivaltour, maar als ik de kans krijg wil ik graag weer naar Nederland. Ik heb het er altijd erg naar mijn zin gehad en hoop mijn Nederlandse fans ook snel weer te zien.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Ik weet het nog niet zo goed, maar ik kan me niet voorstellen dat ik nooit meer een discoalbum ga maken. Ik ben niet zo goed in het maken van plannen dus verder heb ik nog geen idee. Ik zou wel graag een keer willen samenwerken met Fleetwood Mac. Of dat haalbaar is, is een tweede, maar dat lijkt me geweldig!

---
Tekst: Korleki Okletey