Nicole Maines is 16 en werd geboren als jongen. Vanaf haar tweede levensjaar identificeert ze zichzelf als meisje. Vanaf de vijfde klas mocht zij op haar school gebruik maken van het damestoilet.

Daar kwam verandering in nadat een medestudent, een jongen, haar volgde naar de meisjeswc's. Volgens de klasgenoot mocht hij gebruik maken van het damestoilet, omdat Nicole hier ook toestemming voor had. Vanaf toen moest zij een ander toilet gebruiken voor docenten, afgezonderd van de andere leerlingen.

'Onze dochter wilde gewoon naar school, met haar vriendinnen omgaan, een goede opleiding volgen, geaccepteerd worden door haar medeleerlingen. Met andere woorden, Nicole wilde hetzelfde als de meeste meisjes van haar leeftijd', schrijf de vader van Nicole, Wayne Maines, in een artikel voor Huffington Post. 

'De school wist dat het belangrijk is voor de ontwikkeling van Nicole om behandeld te worden als het meisje dat ze altijd al is geweest. In plaats daarvan werd ze neergezet als een buitenbeentje, gescheiden van haar medeleerlingen. Ze is gepest en aangevallen omdat ze transgender is.'

Nicole's familie en de Main Human Rights Commission spanden een rechtszaak aan tegen de school voor discriminatie. In 2012 stelde een lagere rechtbank de school in het gelijk. Deze week bepaalde het hooggerechtshof in Maine dat er sprake was van discriminatie en schending van de mensenrechtenwet van de staat. 

'Het voelt als een last die van mijn schouders valt', vertelt Wayne Maines. Ook zijn dochter Nicole spreekt van een opluchting. 'We hebben de zaak gewonnen', schrijft ze op Twitter. Ze bedankt iedereen die haar gesteund heeft tijdens de 5 jaar durende rechtszaak. 

Jennifer Levi, directeur van GLAAD's Transgender Rechten Project, vindt de uitspraak bijzonder. 'Het is in de VS nog nooit voorgekomen dat een rechtbank een transgender persoon in het gelijk stelt om de wc's te gebruiken op basis van de anti-discriminatiewet', vertelt ze tegen Huffington Post. 

Ook de advocate die de school verdedigde in de zaak is verrassend genoeg blij met de uitspraak. Ze liet weten dat de school de uitspraak in acht zal nemen. Daarnaast bedankte ze de rechtbank voor het 'verschaffen van een praktische leidraad voor het omgaan met vergelijkbare situaties die steeds meer voorkomen in deze staat en in het land.'

Overigens blijkt na de rechtszaak dat de klasgenoot die Nicole naar de meisjestoiletten volgde van zijn opa de opdracht kreeg dit te doen. Ook schold de jongen haar herhaaldelijk uit voor 'faggot'. De grootvader van de jongen stapte samen met Christelijke Burgernetwerk van Maine naar de directie van de school om een klacht in te dienen tegen Nicole voor het gebruikmaken van de dames wc's. 

Bron: Jezebel Boston.com